miercuri, 6 mai 2009

Tapae 87-88






















Foto1 imagine a luptelor de la tapae
Foto2 capetenie daca
Foto3 harta Daciei
foto 4 monument ridicat in cinstea soldatilor cazuti la tapae
Două bătălii au avut loc la Tapae, înainte de războaiele daco-romane, una în 87 şi a doua în 88.
Cuprins


În 86, regele dac Duras şi-a trimis trupele la sud de Dunăre în provincia romană Möesia.
După acest atac, împăratul roman Domiţian a venit personal în această provincie, reorganizând-o în Möesia Inferior şi Möesia Superior, plănuind un viitor atac asupra Daciei.

Bătălia din 87

Domiţian a iniţiat o puternică ofensivă asupra Daciei în 87, ordonându-i generalului Cornelius Fuscus să atace. În vara lui 87, acesta, cu cinci sau şase legiuni, a traversat Dunărea.
Ei au întâlnit armata dacă la Tapae, unde romanii au fost prinşi într-o ambuscadă, suferind o mare înfrângere. Aproape toţi soldaţii din Legiunea a V-a Alaudae au fost ucişi, însuşi generalul Cornelius Fuscus murind în luptă, iar dacii le-au capturat steagurile şi maşinile de luptă.
După această victorie, regele dac Diurpaneus a primit supranumele de Decebalus, însemnând "cel curajos" sau "cel puternic".

Bătălia din 88
Ofensiva romană a continuat în anul următor, generalul Tettius Iulianus aflându-se în fruntea forţelor romane. Armata romană a intrat în Dacia pe acelaşi drum pe care intrase şi Cornelius Fuscus în anul precedent.
Bătălia s-a dat în principal în aceeaşi zonă, la Tapae, rezultatul fiind de această dată o victorie romană. Din cauza drumului dificil către Sarmizegetusa, capitala Daciei, şi din cauza mai multor înfrângeri suferite de Domiţian în Pannonia, ofensiva romană s-a oprit, iar Decebal şi Domiţian au încheiat pacea.

Urmări
După pacea din 89, Decebal a devenit un rege client al Romei, primind bani, meşteri şi maşini de război, pentru a apăra graniţele imperiului. Unii istorici consideră că această pace nefavorabilă romanilor a provocat asasinarea lui Domiţian în septembrie 96.
Decebal, în loc să folosească banii aşa cum doreau romanii, a hotărât să înceapă construcţia unor noi cetăţi în munţi, în puncte strategice importante, şi să le întărească pe cele deja existente. Acesta a fost unul dintre motivele pentru atacul roman din 101, sub împăratul Traian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu