vineri, 26 iunie 2009

Asediile Constantinopolelui


Au existat mai multe asedii ale Constantinopolului în timpul istoriei Imperiului Bizantin.
Doua dintre ele au dus la capturarea orasului de la bizantini: în 1204 de către cruciati,
iar în 1453 de către Imperiul Otoman
sub Mehmed II.

In 602, Phocas
il detroneaza pe mauricius, şi a stabilit o domnie de teroare şi de incompetenţă, conducând imperiul în anarhie. Regele sasanid Khosrau II
ataca prin surprindere
. Iniţial, războiul a mers bine pentru persi, numai Anatolia
a rămas în mâinile Bizantului.
au fost în stare să lanseze lor de atac. Mai târziu, Phocas a fost detronat de Heraclius. Totuşi, în ciuda ofensivei din Mesopotamia
Heraclius nu a putut opri asediul capitalei.

Ajutati de 80000 de avari, care aveau rolul de a distruge orice urma de rezistenta din partea europeana, persii s-au instalat in fata zidurilor.Din fericire bizantinii aveau peste 12 000 de soldati, majoritatea cavalerie, plus numerosi tarani inrolati. fiecare asalt a fost respins cu mari pierderi, iar dupa infrangerea ambelor flote inamice atacatorii au intrat în panică şi au fugit.

Vestea a venit concomitent cu victoria lui Theodore

impotriva persilor. Heraclius inainteaza, invinge la Ninive o alta armata persana apoi merge spre
Ctesiphon. În cele din urmă, persii au fost obligati să-şi retragă toate forţele armate.


Primul asediu arabe in 674 a fost un conflict major intre bizantini si arabi. În această luptă, arabii nu pot să sparga zidurile teodosiene asa ca blocheaza tot Bosforul. Venirea iernii a forţat asediatorii sa se retraga pe o insulă la 80 de mile departare, unde au fost decimati de foame.

Doar înainte de asediu, un sirian

crestin
refugiat
numit Kallinikos (Callinicus) din Heliopolis
a inventat pentru Imperiul Bizantin o noua arma devastatoare care a ajuns să fie cunoscuta sub numele de focul grecesc.
În 677, în marina bizantina l-a utilizat decisiv pentru a învinge marina araba din Marea Marmara,
fortand ridicarea asediului în 678.
Această victorie a oprit extinderea araba spre Europa,
timp de aproape treizeci de ani, cu toate că arabii nu au putut fi decisiv învinsi până la al doilea asediu al Constantinopolului.

Cel de-al doilea asediu arab (717-718) a fost un efort combinat pe uscat şi pe mare pentru a lua capitala Imperiului Bizantin,

Constantinopol.
Fortele terestre arabe, condusi de Maslama Ibn Malik Abdal, au fost invinse
de zidurile orasului si de atacurile bulgarilor, chemati in ajutor de bizantini, şi resturile lor au fost ulterior scufundate într-o furtună pe cand ei se întorceau acasă. Este adesea comparata cu bãtãlia de la Tours
prin faptul că este oprită extinderea musulmana în Europa de Est timp de aproape 700 de ani.

Asediul lui krum din 813 este proiectat. sunt pregatiti 30000 de soldati imbracati in metal, berbeci pentru ziduri, chemase in ajutor pe slavi si avari, dar moartea sa brusca pune capat oricaror intentii.



Poitiers 732





Rezultat al expansiunii arabe spre vest, proces desfasurat de-a lungul secolelor al VII-lea si al VIII-lea, acest conflict militar a marcat stoparea invaziei arabe in Europa. Pana in 732, arabii reusisera sa cucereasca Nordul Africii si Spania, aici acestia fiind chemati de guvernatorul bizantin al Ceutei, impotriva regelui vizigot Agila. Odata cucerita, Spania a fost integrata califatului arab. Abd al-Rahman, guvernatorul arab al Spaniei, intreprinde in 732 o serie de incursiuni de jaf si cucerire in sudul Frantei, dincolo de Muntii Pirinei. In momentul atacarii orasului Poitiers, in ajutorul locuitorilor a venit armata franceza, condusa de regele Carol Martel. Batalia a fost amanata, potrivit traditiei istorice, timp de sapte zile, perioada in care armatele s-au aflat fata in fata. Lupta propriu-zisa a fost castigata de francezi in doua zile, cu ajutorul trupelor de pedestrasi. Armata araba a fost nevoita sa se retraga. Dupa aceasta infrangere, marile campanii arabe dincolo de Peninsula Iberica au incetat.

marți, 2 iunie 2009

Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice 451





Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice sau bătălia de la Chalons a avut loc la 20 iunie 451, pe teritoriul actualei Franţe, şi a fost ultima mare bătălie a antichităţii şi una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie.

O coaliţie sub comanda generalului roman Flavius Aetius şi a regelui vizigot Theodoric I a învins o armată condusă de regele hun Attila, marcând sfârşitul dominaţiei militare hunice în Europa.

În anii 450, controlul roman asupra Galiei era slăbit, ca dealtfel şi controlul asupra tuturor provinciilor din afara Italiei. Armorica celtică era parte din Imperiu doar cu numele. Triburile germanice care prădau teritoriile din jurul imperiului roman au fost pacificate şi serveau ca vasali. Partea nordică a Galiei, între fluviile Rin şi Marna, a fost abandonată neoficial în favoarea francilor. Vizigoţii din Galia Aquitania erau din ce în ce mai agitaţi. Burgunzii de lângă Alpi erau mai docili, dar şi ei aşteptau pretextul pentru o revoltă. Singurele zone aflate sub controlul strict al Romei erau coasta mediteraneană, o fâşie pornind de la Aurelianum (oraşul Orléans de astăzi) în susul Loirei şi una în josul Ronului.

Istoricul Jordanes spune că Attila a fost momit de regele vandalilor, Gaiseric, să-i atace pe vizigoţi. În acelaşi timp Gaiseric a încercat să semene vrajbă între vizigoţi şi Imperiul Roman de Apus (Getica 36.184-6).[1] Câţiva autori contemporani oferă un motiv diferit: Honoria, dificila soră a împăratului Valentinian al III-lea, era căsătorită de câţiva ani cu senatorul Herculanus, loial Romei. Acest mariaj aranjat a ţinut-o într-un "arest" respectabil la domiciliu. În 450 ea a trimis un mesaj regelui hunilor, cerându-i ajutorul pentru a scăpa de căsătorie. Attila a interpretat asta ca pe o cerere în căsătorie. El a cerut ca Honoria să-i fie trimisă, împreună cu jumătate din domeniul lui Valentinian ca zestre. Valentinian a respins aceste cereri, iar Attila a folosit acest fapt ca pretext pentru a lansa o campanie de pedepsire în Galia.[2]

Attila cu armata sa şi un număr mare de aliaţi au trecut Rinul la începutul anului 451, cucerind Divodurum (în prezent oraşul Metz) la 7 aprilie. Alte oraşe atacate se pot determina din detaliile referitoare la vieţile episcopilor locali: Nicasius din Rheims a fost ucis în faţa altarului bisericii sale; se spune că Servatus a reuşit să salveze oraşul Tongeren cu rugăciunile sale, iar Genevieve a salvat Parisul.[3]

Armata lui Attila a ajuns la Aurelianum în iunie. Acest oraş fortificat păzea un punct important de trecere peste Loara. Potrivit lui Jordanes, regele alan Sangiban, al cărui teritoriu ca vasal includea şi Aurelianum, a promis că va deschide porţile oraşului (Getica 36.194f); acest asediu este confirmat de cronicile lui Gregoire din Tours (Historia Francorum 2.7), deşi numele lui Sangiban nu este menţionat. În ciuda promisiunilor lui Sangiban, populaţia oraşului a închis porţile în faţa invadatorilor. Attila a început asediul cetăţii, aşteptând ca Sangiban să-şi îndeplinească promisiunea.

La aflarea veştii, comandantul suprem al armatei (Magister militum) Flavius Aetius a plecat imediat din Italia spre Galia. Conform spuselor lui Sidonius Apollinaris, Aetius era în fruntea unei forţe compuse din trupe de rezervă (auxiliari) (Carmina 7.329f). A încercat imediat să-l convingă pe Theodoric I să i se alăture. Regele vizigot a decis să-i aştepte pe huni pe teren propriu, după ce a aflat ce oaste mică are Aetius. Aetius l-a convins atunci pe infuenţialul magnat local Avitus să-l ajute, iar acesta l-a convins nu numai pe Theodoric să se alăture romanilor, ci şi alţi "barbari" care locuiau pe teritoriul Galiei (Carmina 7.332-356). Armatele unite au pornit spre Aurelianum, ajungând la destinaţie în jurul datei de 14 iunie.

Traseul forţelor lui Attila în invazia Galiei, indicând oraşele importante cucerite sau ameninţate de huni şi trupele aliate

Conform autorului lucrării Vita S. Anianus, au ajuns la obiectiv efectiv la ultimul moment posibil. Soldaţii lui Attila făcuseră deja o breşă în zidurile oraşului şi unii erau deja în interiorul acestuia. În acel moment, hunii au aflat vestea că o armată ostilă se îndreaptă spre ei. Ei aveau practic oraşul sub control, dar a-l păstra însemna să fie asediaţi în el. Aşadar hunii au ridicat tabăra şi s-au retras în căutarea unui loc avantajos pentru a rezista urmăritorilor. Theodoric şi Aëtius i-au urmărit îndeaproape. Cele două armate s-au ciocnit în cele din urmă la Câmpiile Catalaunice pe data de 20 iunie, dată sugerată iniţial de J.B. Bury[4] şi de atunci acceptată de mai mulţi istorici, deşi unele surse susţin data de 20 septembrie.

Locaţia actuală a Câmpiilor Catalaunice nu se cunoaşte cu siguranţă: istoricul Thomas Hodgkin a plasat terenul lângă Méry-sur-Seine,[5] însă consensul curent plasează locul bătăliei la Châlons-en-Champagne.

În noaptea dinaintea bătăliei principale, una din trupele france alăturate romanilor a dat peste o oaste a gepizilor loiali lui Attila. Jordanes citează un număr de circa 15000 de morţi de ambele părţi pentru această luptă (Getica 41.217), dar acest detaliu nu se poate verifica.

Potrivit obiceiurilor hunice, Attila a cerut preoţilor să examineze rămăşiţele unui sacrificiu în dimineaţa bătăliei. Aceştia au prezis dezastru pentru huni dar unul din comandanţii duşmanilor va fi ucis. Cu riscul vieţii sale şi sperând că Aetius va fi ucis, Attila a dat ordinul de atac, însă abia în ora a noua (aproximativ 3 pm), pentru a profita de apropierea amurgului în cazul unei înfrângeri (Getica 37.196).

După relatarea lui Jordanes, câmpia Catalaunică se înălţa pe o parte, printr-o pantă abruptă, până la o culme. Această caracteristică geografică domina câmpul de luptă, devenind astfel centrul bătăliei. Hunii au ocupat primii partea dreaptă a culmii, apoi romanii partea stângă, creasta rămânând neocupată între cele două armate. (Jordanes explică faptul că vizigoţii erau aşezaţi pe flancul drept, romanii pe cel stâng, cu Sangiban, de loialitate îndoielnică şi alanii săi, înconjuraţi, la mijloc.) Când hunii au încercat să ocupe poziţia centrală decisivă, au fost împiedicaţi de către alianţa romană. Trupele acesteia ajunseseră primele şi respinseră înaintarea hunilor. Războinicii huni au fugit în dezordine înapoi către propriile forţe, dezorganizând astfel restul armatei lui Attila (Getica 38).

Adrianopol 378


Valens, incheie seria imparatilor relativ “stersi” care se interpun intre Constantin si Theodosius. In timpul lui are loc marea migratie a gotilor care trec Dunarea in imperiu,impinsi fiind de huni.Miscarile popoarelor migratoare(germanice in special) au inceput inca din sec III, dar invazia hunilor le impinge si le accelereaza infiltrarea in imperiu.
In 376 Valens le permite sa se stabileasca in Thracia.Doi ani mai tarziu insusi Valens avea sa cada victima actiunii sale, gotii se rasculasera si in batalia de la Adrianopole din 378 romanii sufera o grea infrangere.Legiunile romane s-au luptat cu gotii si cu hunii pana la sfarsit, ele au fost înfrante pe campul de lupta, opunand rezistenta atacului salbatic al numerosilor calareti. Aceasta batalie a marcat ascensiunea cavaleriei grele în Europa si a pus capat invincibilitatii Romei.

Batalia din Padurea Teutoburg 9 d.Hr




Romanii il numeau Arminius si germanii din epoca romantica Hermann. Etimologia numelui sau vrea sa spuna “ vultur mic” (armin).
Armin este un luptator si un nobil al poporului germic cherusq (cherusker). In anul 9 e.n el va forma o alianta cu toate clanurile cherusqe si va fi seful unei aliante care va invinge puternicele legiuni ale Romei in padurea de la Teutoburg. Va fi o victorie fara precedent, intr-o epoca in care armatele Romei se afla la apogeul lor militar.

Pana atunci Roma fusese puterea care nu putuse sa fie oprita si deci neinfranta, iar galezul Vercingetorix trecuse printr-o trista experienta… Victoria de la Teutoburg a fost atat de zdrobitoare si de clara incat Roma niciodata nu va incerca sa romanizeze profund Germania ramasa libera.

La unele popoare germanice exista un obicei : in scopul de a trai in pace cu Roma, intotdeauna mai amenintatoare, sefii clanurilor isi trimiteau fiii la Roma unde erau instruiti militar si cultural. Romanii sperau ca in acest mod vor romaniza putin cate putin Germania. Segimar, seful suprem al poporului cherusqilor si-a trimis deci fiul, Armin, impreuna cu alti nobili germani la Roma.

Cunoscand strategiile militare romane si avand o mare experienta in acest sens, Hermin stia totusi ca lucrurile nu erau insa atat de simple. In acele vremuri, germanii (ca si celtii) nu erau foarte disciplinati. Erau lupatatori mandri, independenti, mereu gata de a se sacrifica in numele onoarei stramosilor lor si al zeilor lor Ziu, Wodan si Donar. Tacticile lor se bazau in principal pe furia din timpul luptei si pe efectul de surpriza. Ei nu ezitau de a se lupta cu corpul gol sau pe jumatate gol. In schimb romanii erau unanim recunoscuti pentru disciplina lor, pentru armurile lor si pentru sangele rece in timpul bataliei. Din acest motiv, Armin considera ca era adecvata o tactica de guerila masiva.

Trei legiuni romane cu cavalerie si cohorte reprezentand aproximativ 20.000 – 30.000 de oameni, conduse de consulul Varus Quintilius trebuiau sa traverseze padurile intunecoase de la Teutoburg. Romanii credeau ca nu era niciun pericol. Fratele lui Armin a incercat de a-i preveni pe romani de un atac iminent. El era convins ca Roma este viitorul poporului cherusq si colabora activ cu romanii, de aceea nu a ezitat de a-si trada fratele.

Isgar s-a numit de altfel Flavius, atat de mult isi dorea romanizarea. Dar Armin nu s-a enervat si a mizat in continuare pe relatiile excelente pe care le avea cu romanii invadatori in scopul de a-i confirma lui Varus ca nu exista niciun pericol real. Numai atunci au patruns legiunile romane in padurea de la Teutoburg.

O data intrati in interiorul padurii profunde, romanii au fost atacati neintrerupt de hoardele luptatorilor germani decisi de a invinge sau de a pieri.
Batalia va dura trei zile intregi. Romanii au intrat in cele din urma in panica. Padurea obscura, luptatorii germani cuprinsi de o dorinta teribila de a fi invincibili, i-au facut pe romani sa-si piarda, in mod straniu, legendarul sange rece. Si au fost invinsi, zdrobiti si masacrati. Cei care au supravietuit au fost sacrificati zeilor germani Ziu si Wodan. Insusi Varus Quintilius si-a gasit sfarsitul.

Roma a fost strabatuta de un val de teroare. Nicioadata nu avusese loc o asemenea infrangere! Trei legiuni intregi invinse fara niciun supravietuitor : nu s-a mai vazut!
Roma a inceput sa se teama serios de barbarii din Nord. Imparatul, indurerat profund, striga de pe scaunul sau, plin de disperare : “ Varus! Da-mi legiunile!” Cateva secole mai tarziu, chiar germanii vor supune complet Imperiul roman…

In acest mod stralucit, Armin, eroul german a permis ca o mare parte din Germania sa traiasca libera si independenta de puterea centralizatoare a Romei. In pofida unei tentative infructuoase de a se razbuna cativa ani mai tarziu, Roma nu va ajunge niciodata sa puna stapanire peste Germania si sa faca din ea o provincie romana.