marți, 24 martie 2009

Batalia de la Qadesh 1299 i.Hr.






1299 I.H. BATALIA DE LA KADES

Prima batalie din istorie a carei desfasurare poate fi reconstituita pe baza surselor istorice (poemul scribului Pentaur, scenele de pe templul de la Karnak, in Egipt). Batalia este o ampla confruntare intre faraonul egiptean Ramses al II-lea si alianta formata sub conducerea regelui hittit Muwatali.


Ramses a fost singurul faraon care a condus cea mai mare armată egipteană, formată din 15.000 de soldaţi. Regatul hittit adusese de partea sa popoarele Asiei Mici si Siriei si devenise un concurent serios pentru hegemonia Egiptului in zona Mediteranei.Ramses al II-lea este atacat prin surprindere la Kades, pe malul fluviului Oronte, dar armata faraonului reuseste sa respinga atacul, insufletita chiar de Ramses care se avanta in lupta.La începutul domniei sale, a luptat împotriva hitiţilor. De aici, Ramses şi-a luat numele de Ramses cel neînfricat. Bătălia a avut loc în al cincelea an de domnie. Potrivit izvoarelor, când soldaţii lui erau în panică, el şi-a pus tunica şi a ucis duşmanii unul după altul, aruncându-i pe hitiţi în fluviu. Pe lângă acele scene, Ramses a gravat şi strigătele duşmanilor din timpul bătăliei:

I-am măcelărit şi i-am doborât acolo unde se aflau în timp ce ei îşi strigau, unul către celălalt: I-am ucis pe toţi, nu a scăpat niciunul. Potrivit izvoarelor, Ramses a poruncit tăierea mâinilor hitiţilor morţi pentru a stabili numărul hitiţilor ucişi în bătălie.




batalia







Hittitii sunt nevoiti sa se retraga, iar Muwatali cere pace. Tratatul a fost semnat de Ramses al II-lea si de urmasul lui Muwatali, Hatusili al III-lea, fiind primul document de acest tip din istorie pastrat pana astazi.

Conflictul cu hitiţii s-a încheiat prin pacea din 1295 î.Hr. Acest tratat de pace, încheiat cu regele hitit Hattuşili al III-lea, este cel mai vechi document de acest fel cunoscut din istoria diplomaţiei.



piatra pe care a fost inscptionat tratatul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu