Melophores (din greaca veche/hoi melophoroi, adica “culegatorii de mere”), numiti si Nemuritorii, sunt un grup de 10.000 de lancieri care constituie garda personala a Marelui Rege al Persiei.
Conform lui Xenofon, acest corp militar a fost creat de Cyrus cel Batran, care considera garzile sale ca fiind insuficiente pentru a-i garanta securitate : El s-a intrebat care erau printre ceilati oameni cei carora putea sa le incredinteze cel mai sigur garda palatului sau. Ori stia ca persii ramasi in tara abia aveau cu ce trai din cauza saraciei lor si ca duceau o existenta foate penibila, atat din cauza asprimii solului cat si pentru ca il lucrau cu mainile, a crezut ca ei erau mai dispusi sa satisfaca regimul de la curtea sa.
A luat deci dintre ei zece mii de sateliti care, cartuiti in jurul palatului, il pazeau zi si noapte, cand el era present, si care il insoteau in iesirile sale, aranjati de fiecare parte a sa”.
Nemuritorii erau de asemanea insarcinati cu protectia corpului regal atunci cand Marele Rege se deplasa. Ei luptau in jurul lui: astfel, cu Parintii, ei au protejat retragerea lui Darius al III lea in batalia de la Gaugamela (33 inainte de Chistos).
Numele lor vine de la mar sau de la un ornament al lancii lor. O mie de Nemuritori purtau un mar de aur, in timp ce ceilalti 9.000 purtau mere de argint. Conform lui Heraclid, acestia o mie erau alesi dintr-o “nastere nobila” (aristinden) si persana.
Xenofon explica celalalt nume al lor de “Nemuritori” prin faptul ca “daca vreunul dintre ei lipsea din cauza de moarte sau de boala se alegea altul in locul sau, si pentru ca nu erau niciodata nici plus nici minus de zece mii”. Dar aceasta notiune de nemurire este bine cunoscute in Mediterana antica…
Numuritorii i-au impresionat pe scriitorii greci prin luxul lor. Heradot scria ca ei “depaseau toate celelalte trupe prin magnificitatea lor” si ca ei “straluceau prin multitudinea de ornamente din aur cu care erau decorati”. Prezentau o opulenta remarcata de toata lumea.
Elian precizeaza ca ei purtau rochii ”de culoare purpurie si galbuie”. Sensibil la aspectul lor impresionant, insusi Alexandru cel Mare a pastrat aceasta structura militara si i-a folosit pe Nemuritori in serviciul sau dupa ce a pus capat domniei Achemenidilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu