miercuri, 25 martie 2009

Asediul Ierusalimului 587 i.Hr

imagini ale vechilor ziduri reconstruite de Soliman in sec. XVI

Contestul istoric al cuceririi Ierusalimului, era decaderea Imperiului Asirian si ascensiunea Imperiului Neo-Babilonian sub regele Nabopolasar în 626-605 î.H. Acesta împreuna cu Cinaxar, regele Mezilor, cucereste în 612 capitala Ninive pe care o darâma pâna în temelii. Iar printr-o noua victorie asupra adversarilor în 609 pune capat Imperiului Asirian care iese astfel din istorie. Urmasul sau devine Nabucodonosor care duce Imperiul Babilonian în culmea cuceririlor sale. Imperiul Egiptean ramâne puterea rivala a Babilonului, desi era mult prea slab si macinat de luptele interne ca sa poata oferi ajutor Israelului pe care îl incita împotriva Babilonului.

Astfel, dupa proorociile dinainte, în anul 597 î.H., cetatea Ierusalim istoric este cucerit la un atac sever a lui Nabucodonosor regele Babilonului, care îl prinde pe regele Ioachim si îl deporteaza în Babilon, înlocuindu-l cu unchiul lui Sedechia.

Regele Sedechia duce o politica pro-egipteana, contra sfaturilor proorocului Ieremia care era pentru supunere ocupantului Babilonian, care oricum va ocupa tara, ca populatia sa ramâna pe loc, sa-si pastreze limba, cultura si traditiile religioase si ramânerea Templului din Ierusalim nedarâmat.

Regele Nabucodonosor vazând legaturile cu Egiptul ale lui Sedechia vine a doua oara în 587 î..H., si dupa un asediu de opt luni cucereste Ierusalimul, îl ia pe rege prizioner si ordona deportarea în masa a populatiei în Babilon, începând marea captivitate Babiloniana a Evreilor, pentru 70 de ani, dupa proorociile lui Ieremia din partea Domnului. Dupa o luna mai târziu din porunca lui Nabucodonosor, generalul Nabuzaradan darâma Templul de pe muntele Sion, dupa ce jefuieste toate odoarele.

ierusalimul in antichitate cu esplanada templului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu