vineri, 11 septembrie 2009

Marea invazie mongola 1236-1241





În anul 1227, succesorii lui Ginghis Han (foto 1), sub conducerea Marelui Han Ogodai, au continuat cuceririle atât spre vest, către Europa, cât şi spre sud-est, înspre China. Batu Han (foto 3) a început cucerirea Rusiei, ocupând în scurt timp cnezatele Moscovei, Kievului şi Novgorodului. De la Kiev, armata mongolă s-a împărţit în trei grupuri. Primul grup a pustiit Polonia până în Silezia, unde a infrant ao armata polono-germana la Liegnitz (foto 4) . Al doilea a pătruns în Ungaria şi a zdrobit pe malul râului Sajo armata maghiară, ajungând până în Dalmaţia. Al treilea grup a străbătut Moldova şi Muntenia, apoi a pătruns în Transilvania, unde a distrus Rodna, Clujul, Oradea şi Sibiul.

Moartea Marelui Han Ogodai, în 1241, l-a determinat pe Batu să se retragă în Asia. Acolo, mongolii vor cuceri Bagdadul (1258), îşi vor organiza un stat puternic în Iran, iar urmaşii lor din veacul al XVI-lea cor crea un alt imperiu în nordul Indiei.

Marea armată s-a retras, dar sudul Rusiei, Moldova şi o parte a Munteniei au rămas sub dominaţia mongolilor. Ei au întemeiat în nordul Mării Negre un stat, cunoscut sub numele de Hoarda de Aur. În secolul al XIV-lea, acest stat se întindea de la Urali la Dunăre. Popoarele din această zonă au fost nevoite să recunoască suzeranitatea hanilor, care îşi aveau reşedinţa la Sarai, pe malurile Volgăi.

Ocuparea stepelor sudice de către tătari a avut urmări importante pentru popoarele din Europa orientală. Ea a întrerupt, pentru mult timp, legăturile dintre Rusia şi Bizanţ şi a întârziat, pentru câteva secole, înaintarea ruşilor spre Marea Neagră şi Dunăre. În acest interval, s-a definitivat procesul de constituire a poporului român. La sud de Carpaţi, tătarii au distrus stăpânirea cumanilor şi au frânat expansiunea statului ungar. Ungurii şi cumanii nu au mai putut împiedica dezvoltarea voievodatelor româneşti amintite pentru prima dată de documente în anul 1247. Marele lor merit a fost că au instituit „pacea mongolă”, tot aşa cum, în antichitate, un alt mare imperiu cuceritor instituise „pacea romană”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu