sâmbătă, 18 aprilie 2009

Mantineea 360 i.Hr




În 367, Pelopida conduce o ambasadă la Susa. El îi aminteşte regelui că Teba a fost alături de perşi la Plateea, în 479. Tratatul care se încheie între ei prevede ca Lacedemona să acorde autonomie Meseniei, Atena să-şi retragă navele. În caz de refuz, ele vor fi atacate. Nici o cetate greacă nu ia în considerare condiţiile, iar Atena sfidează prin Timotei, hegemonul momentului şi atacă o serie de cetăţi aparţinând Marelui Basileu. Teba reacţionează prin pregătirea unei flote capabilă să înfrunte puterea navală a Atenei. Lansarea are loc în Egeea şi, în ciuda încercării lui Epaminonda de a atrage într-o alianţă maritimă insulele şi Chios şi Rhodos, aceasta eşuează. Timotei continuă expansiunea în Egeea şi creează o nouă cleruhie ateniană. Pe uscat are loc o confruntare decisivă între atenieni şi tebani la Mantineea, în Arcadia, în 362. Epaminonda moare în luptă.

Batalia de la Mantinea a fost luptat în 362 î.Hr. între Thebans,condusi de Epaminondas şi sprijinit de Arcadians şi liga Boeotiana împotriva Spartans,condusi de regele Agesilaus II şi ajutati de Athenians,şi Mantineans.

. Lupta a fost pentru a decide hegemonia peste Grecia, dar moartea lui Epaminondas şi înfrângerea Spartans au pregătit terenul pentru cucerirea Macedoneana a lui Phillip II.

Cele două armate s-au întâlnit în apropierea Mantinea în 362 î.Hr. Spartans, Athenians, Eleans şi Mantineans au fost condusi de către regele spartan, Agesilaus II.În armata tebana ierau incluse, de asemenea, contingentele de la oraşele-membre ale ligii pro-tebane Boeotian .


Deşi ambii generali au fost extrem de competenti, Epaminondas a invins la Mantinea. Folosind o versiune modificată a tacticii inventate la Leuctra, el a organizat trupele beotiene de pe partea stângă, aripa armata a lui cu o neobişnuit de adânca coloana de hoplites. Această formare a trupelor, este cunoscut ca un eşalon,
a încercat să stabilească superioritate locala numerica. As Greek battles were pushing-matches, it allowed the large, dense section of the line to force its way through the thinner classical phalanx. Aşa cum au fost luptele grecesti practic batalii de impingere, el a permis o mare si densa secţiunea a liniei pentru a forta liniile subtiri ale falangei. Epaminondas personal a condus această coloană de pe prima linie. Xenophon a descris aripa stânga tebana ca fiind "ca un trirema,
cu pinten de corabie în faţă."
Epaminondas a atacat şi pus pe fuga aripa dreapta spartana, câştigând bătălia. După ce a luptat în prima linie, el a fost rănit mortal. Liderii Iolaidas şi Daiphantus,
pe care el intenţionează să-l inlocuiasca, de asemenea, au fost ucişi. Pe patul de moarte, Epaminondas, lasa instructiuni pentru face pace, în ciuda faptului ca au castigat batalia. Fără conducerea sa, speranţele tebane pentru hegemonie s-au stins. The Spartans, however, having been again defeated in battle, were unable to replace them. Spartans, cu toate acestea, după ce a fost învinsi din nou în luptă, nu au putut să înlocuiască soldatii cazuti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu