duminică, 26 aprilie 2009

Trasimene 217 i.Hr





În toamna anului 218, Hannibal a condus armata lui peste Alpi şi i-a învins comandanti roman, Publius Cornelius Scipio şi Tiberius Sempronius Longus, la Ticinus şi Trebia, afluenţii Padului. Prezenţa unui duşman la sud de Alpi era îngrijoratoare pentru romani, şi consulii din anul 217, Gnaeus Servilius Geminus şi popularul Flaminius Gaius, ştiau că ar fi trebuit să faca ceva. Nu mai puţin de unsprezece legiuni erau active, şi s-a decis să renunţe la câmpiile din Po, în cazul în care cavalerie puna nu a putut fi învinsa. În schimb, Hannibal a invadat Etruria, unde dealurile erau mai bine adaptate pentru infanterie grea romana.

Consul Flaminius a fost trimis la Arretium (modern Arrezo) cu două legiuni de 5000 de soldaţi fiecare, 10000 italici auxiliari, 1000 arcasi, 1000 bărbaţi usor-inarmati , precum şi între 2500 şi 3500 de calareti. El pazea partea de vest a Apenninilor. În acelaşi timp, colegul lui Servilius păzea Ariminum (Rimini). O a treia armata apăra Roma. Oriunde Hannibal ar fi ales să traverseze Apenninii, ar fi intalnit o puternică armată Romana, şi-ar fi fost mereu prins între cel puţin două armate.

Hannibal a ales drumul spre vest spre Etruria (care este identic cu cel modern dintre Bologna şi Florenţa), a trecut mlastinile de-a lungul raului umflat Arno, şi-a facut un ocol prin regiunea de la vest de Arretium de-a ajuns la Cortona, la sud de baza lui Flaminius . Aceasta a fost o manevra periculoasa, pentru că s-a expus atacurilor din flanc ale Romanilor, dar Hannibal voia sa forteze o lupta cu acest consul, înainte ca el sa-şi uneasca fortele cu alte armate romane. Flaminius, cu toate acestea, a fost prea inteligent pentru a înghiţi momeala.

Deci, Hannibal a trecut pe langa armata romana de la Arretium şi nu putea merge la Roma sau in est, în ambele cazuri, el ar fi fost blocat între forţele lui Flaminius şi o altă armată. El alege să treacă la Perusia (Perugia), în est, şi Flaminius il urmarea cu atenţie, având grijă să nu te stea prea aproape, pentru că cavaleria cartagineza ar putea ataca oricand. Ca urmare, romanii nu stiu exact ce face Hannibal .

Dimineaţa devreme, 24 iunie 217, consulul Flaminius a ordonat armatei sale sa iasa din tabără (în apropiere de staţia de cale ferată moderne Terontola) la Lacul Trasimene, care a fost atins la est de Borghetto. De aici, legionarii au urmat un duşman crezut a fi la o jumătate de zi spre est. Cu toate acestea, Hannibal a ordonat armatei sale sa ocupe dealurile de-a lungul lacului.

Pantele erau acoperite cu paduri si era ceaţă dimineaţa devreme. Prea târziu, romanii si-au dat seama că mergeau într-o cursă de-a lungul drumului între lac şi deal.

Romanii nu s-au putut deplasa spre sud, pentru că lacul e prea mare să înoate; ei nu au putut continua spre est, unde bărbaţi usor-inarmati blocau drumul în apropiere de oraşul modern Tuoro Sul Trasimeno; întoarcerea era imposibila, deoarece celtii lui Hannibal blocau drumul de retragere; singurul lucru pe care romanii puteau sa-l faca era sa se pregateasca pentru luptă şi de a lupta împotriva unui duşman de la nord. Cu toate acestea, auxiliarii de la sfârşitul celei de-a doua coloane au fost distrusi complet, la începutul luptei, si romanii au fost chiar de la început sub mare presiune din partea stânga şi din dreapta. După aproximativ două sau trei ore, cele două legiuni au fost distruse complet şi Flaminius a murit.

Cel puţin 15000 soldati au fost ucişi. One group that had managed to break through the Carthaginian lines and had marched to the east, was later rounded up by Hannibal's superior cavalry. Un grup, care a reusit sa sparga prin liniile cartagineze şi mers în marş spre est, mai târziu a fost ajunsa de cavaleria superioara a lui Hannibal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu