duminică, 26 aprilie 2009

Ticinus nov.218 i.Hr



E prima luptă a lui Hannibal împotriva romanilor pe teritoriul italian. După ce a intrat in Italia, Hannibal s-a confruntat cu forţele locale. Principalele două armate romane au fost duse în Spania şi Sicilia. Într-adevăr, Hannibal ar fi avut o strânsă întâlnire cu armata vest din Spania condusa de Publius Scipio la râul Rhone, în cazul în care ar fi traversat pe aici. Necunoscut lui Hannibal, Scipio a parasit trupele lui din Spania, în timp ce se întoarce în Italia pentru a prelua controlul. Când a aflat despre Scipio Hannibal trebuie să fi crezut că s-a intors si armata lui. Increderea a fost de asemenea mare de partea romana. Scipio a arătat dorinţa de a lupta mai devreme pe Rhone, care se repetă şi acum, de asemenea, marsaluind de-a lungul Padului. După ce au făcut contact, ambele armate au campat. A doua zi, ambele armate conduse de Hannibal şi Scipio au trimis puternice forţe spre inamic- Hannibal, probabil, a avut cea mai mare parte din restul de 6000 de cavalerie, în timp ce Scipio a luat toate fortele de cavalerie şi unele velites (infanterie armata cu sulite).
Cele două forţe au intrat în contact. Scipio a pregatit o tipica batalia de cavalerie pentru a doua zi, cu atacuri elegante care aruncau sulite, cu velites in fata lui ca o linie de trăgători. Cu toate acestea, acest plan a fost abandonat în curând de către ambele părţi, în favoarea unei busculade, eventual cu cavalerie pedestra la lupta. Această etapă de luptă a fost destul de stransa, dar Hannibal a pus cavalerie numidiana pe flancuri, gata de a invinge pe romani, iar în final, când au făcut acest lucru velites au fugit , permiţând numidienilor de a veni in spatele romanilor, care s-au prăbuşit în haos. Scipio însuşi a fost grav rănit, în această etapă, şi a fost salvat, fie printr-un sclav ligurian , sau într-o versiune mai puţin probabila de fiul său, viitorul Scipio Africanus.
În timp ce Hannibal pregătit pentru ceea ce ar fi fost principala bătălie, Scipio, eventual cu moralul distruse de rana lui, a decis să se retragă la sud de Po, şi a tras înapoi la Placentia. Hannibal a sosit de câteva zile mai târziu, şi formulat o oferta de lupta, dar a fost refuzat de Scipio. Galii s-au simtit incurajati si au trecut de partea punilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu