vineri, 3 aprilie 2009

Plateea 479 i.Hr


August 27, 479 BC 27 august, 479 î.Hr.

Ei bine acum soarta Grecia se află într-o armata cu adevărat naţională greacă . Este singura dată în istorie, cand grecii au luptat cot la cot.Armata a fost de 110,000 greci bine înarmaţi, din care 108 200 au arme iar 1800 dethespiani sunt neînarmati.

De 8 zile de armata greacă se adună în apropierea Plataea. Ca la Maraton, cele două armate se uitau una la alta. Motivul este faptul că ambii lideri, Mardonius pentru Persians şi Pausanias pentru greci, cred ca in aparare, va castiga! Deci, nu face numeni nicio miscare. Cu toate acestea Mardonius atac aprovizionarea greacă la Mt Cithaeron, dar grecii nu riposteaza.

In principiu, se pare că Mardonius este în criză de bunuri.

Grecii comuta aripile lor, astfel că atenienii sunt pe aripa atacatoare. Persanii fac acelaşi lucru pentru a menţine trupele potrivite si apoi trimit o insultă spartanilor, spunând că atenienii întotdeauna salveaza Grecia. Spartanii nu reacţioneaza. La sfârşitul zilei, cavaleria persană ii ataca pe greci la fântâna din Gargaphia. Fântâna este distrusa, iar grecii trebuie sa se retraga înapoi la sursele de apă din Mt. Cithaeron, ele fac acest lucru în întuneric, astfel încât persanii nu pot ataca coloana lor. Când grecii sosesc trimit jumătate din armată pentru a asigura furnizarea de apa. Cu toate acestea o cohortă spartana comandata de Amompharetus, nu vrea să se retraga. Spartanii nu vor să lase o valoroasa cohortă în urmă, dar trebuie să trăiască până la acordul lor cu grecii.


În dimineaţa zilei de 27 august, 479 î.Hr., Mardonius isi da seama ca grecii au abandonat tabăra lor. . Având în vedere că spartanii au fost ultimii, ii urmareste.El crede că toată armata greacă este în retragere şi el a câştigat războiul. Armata greaca se retrage înapoi pe două drumuri. Atenienii se află în spatele Mt. Cithaeron si Mardonius nu-i vede. Apoi Mardonius revine la spartani. Întreaga armată persană se aseaza dezordonat. Ccavaleria este prima care ajunge la spartani. Când se întâmplă acest lucru, Pausanias trimite mesaj la atenieni.

Cu toate acestea, atenienii nu pot ajuta mult în acest moment, asa ca 5000 de spartani trebuie să stea singuri cu 3000 de tegeani împotriva întregii persană. Spartanii fac sacrificii pentru a-i intârzia pe persani. Lupta este alături de Templul lui Ceres. Lupta este parte in parte. Lupta continuă până cand Mardonius este ucis. Ucigaşul lui este Aeimnestus, un celebru spartan veteran de război. Persanii rup randurile şi fug pentru viaţa lor. Artabazus, cu 40000 de bărbaţi, conduce oamenii lui departe de locul bataliei cand vede ca ceilalti persani fug, se ascunde in tabara pe care spartanii nu o pot asedia. Atenienii vin si distrug zidul taberei.Grecii iau doar 3000 de prizonieri, restul sunt ucisi. Câţi au murit este oarecum de îndoială. Herodot spune 300000 dar se pare ca au fost in jur de 70000. 91 de spartani mor, mai puţin decat atenienii la Maraton, care şi-au pierdut 52 de aici, la tabără. Grecii apoi pleca în marş pentru a scapa Thebes de liderii pro-persani care sunt acolo. Între timp, Artabazus, merge prin Tracia şi nu este bine. În cele din urmă ajunge la Bizanţ şi navighează în Asia.


2 comentarii:

  1. De fapt nu "credeau" ca stand in defensiva vor castiga. Pur si simplu au consultat oracolele, care le spuneau ca (parafrazez din Edmond Levy, "Grecia in sec. V. De la Clisthenes la Socrate", Bucuresti, 1998) cel care va ataca primul va pierde batalia. De aceea, fiecare astepta ca celalalt sa faca prima miscare. Mai mult, grecii se asezasera intr-un teritoriu accidentat, in care nu se putea desfasura cavaleria persana (arma forte a persilor), iar persii se asezasera in campie, unde grecii erau dezavantajati de relief in fata superioritatii numerice a persilor. In final, Mardonius, in ciuda sfaturilor primite, decide sa atace, profitand de ceea ce credea el ca era o retragere a grecilor. Aici a contribuit si Alexandru al II-lea al Macedoniei, care juca rol de agent dublu intre greci si persi, dandu-le grecilor informatia pretioasa ca persii nu vor mai putea rezista mult pe pozitie, deci sa ramana pe loc.

    RăspundețiȘtergere